Pages

Wednesday, October 13, 2010

Si Buta yang Mengambil Kesempatan di Kerinchi


Hari Isnin yang lepas ,Dara ,Lala & Sophie pergilah ke pasar malam kerinchi nak beli makanan pasal makanan kat DM(dewan makan) pada hari senin memang ktorang tak suka.Kat sana,aku terjumpa la seorang pakcik yang buta tengah minta sedekah.Hey,memang Dara tak boleh la tengok muka pakcik buta seorang tu.Rasa sakit ati sangat.Nak tahu kenapa?


Pada 2 tahun yang lepas....
Dara & Ina nak pergi Shah Alam nak jumpa kawan. Ktorang pon tunggu bas U85 Rapid KL kot kat stesen u yang menghala kat Federal Highway tu.Adalah seorang pakcik buta ni turun bas kat situ.Alahai,kesiannya la.Dahla guna tongkat meraba-raba mencari arah.Ktorang pon cadang nak tolong pakcik tu tunjuk jalan.OK ktorang pon tolongla.Tapi xsgka lak....Pakcik tu cam melengah2kan ktorang je.Ktorang tnya nak gi mana.Dia cerita benda lain lak.Siap cakap nak pergi ke pasar kerinchi.Ada orang buat majlis amal ape entah.OK,bnda2 tu acceptable lagi.Yang tak boleh terima,ktorang cuma pegang tongkat dia nak tunjuk jaln,dia pulak macam nak try gak pegang lengan ktorang.Dah try lepaskan,pegang bahu lak sambil nak dipimpin.Nasib bek ada dua orang.Aku kena sikit.Ina kena sikit.Kalu seorang?Tak taw la.Pakcik!Ktorang rimas taw.Pastu dia lengah-lengahkan entah bercerita pasal apa plak sambil tangannya memegang lengan atau bahu kitorang.Pastu bertukar-tukar tempat yang dia pegang.Tym ni ktorang tak pikir apa2 sangat.Pasal dia buta kot.Ktorang rasa kesian sangat.Tapi rasa rimas.Ktorang bagi alasan nanti bas terlepas.Fuh,yang penting terlepas dari pakcik buta tu.


Actually dah selalu nampak pakcik tu kat pasar tu meminta sedekah.Tapi baru tergerak nak tulis kat blog.Terkejut r rupa-rupanya dia pergi Kerinchi nak minta sedekah.Lain kali cakapla jujur.Nasib bek pakcik tak nampak.Kalu nampak mesti terkejut jumpa kat pasar malam,kan2?


Pada beberapa bulan lepas,
Dara & Anisah pulang dari Mid Valley naek bas,sebelum smpai UM mestilah turun kat Stesen U kan.Dara nampakla seorang budak perempuan ni berteman.Tapi dengan pakcik buta tu.Terkejut pulak I!Pakcik tu buat kat budak tu  lagi dahsyat pasal dia sorang kot.Pegang lengan ,pegang bahu,pegang mana2 kot.Macam nak peluk pon ada.Muka budak tu cam tak selesa pulak.Aku tengok tym tu dapat merasakan pacik tu bukan saja menipu tapi gatal.Orang dah tolong,dia ambil kesempatan lak.Aku yang nampak.Aku boleh la bezakan orang buta yang gatal & tak gatal.Aku pernah tgok la orang tolong orang buta,tapi orang buta tu xlah smpai pegang sana sini.Pastu,pakcik & budak tu pon naek bas masuk UM sekali ngan ktorang.Diorang pon berhenti kat bus stop tmpat ktorang turun.Masalahnya,malam2 budak perempuan tu nak bawak pakcik tu pergi mana ?Plik bin ajaib.



Pasal pakcik ni membuatkan Dara berfikir2 nak tolong orang.Orang buat baek,dia ambil kesempatan lak. Perempuan2 yang selalu pergi Stesen U hati-hati erk.Usah tertipu!Gambar pakcik tu tak dapat disiarkan :P



18 comments:

Laksamana Penglipurlara said...

pe daaaa...buta daaaaa...

MomTom said...

laksamana la plak

miSz TiQue said...

pniru:p

Jat said...

yup..kadang2 kite tolong orang ikhlas, tapi orang tu amik kesempatan pulak...lagi x best bile dapat yang cerewet ngan banyak songeh..

miSz TiQue said...

huhu...btol2.klu orang yg rpat ngan kita pon boley tkam kte...manusia2

HiGHNeSS FiQ said...

ish3, trok btol org buta nih..
apsal xtgkap je gamba dy, bukan dy leh bce blog pnb..
xde tulisan braile..
hehe~

SHIemah said...

haha...moral of the story..jgn p'cya sngt kt org buta tue~~

ala..kt msjd jamek n area pwtc rmai gk pminta sedekah..

nape la dorg ske sngt mnta sdekah.
pdhl lau mskin,msti kn dpt bntuan dr pusat zkat n bntuan kerajaan..
pelik2..x pn pegi la duk kt pusat yg jge org buta tu..kt ctu dorg boley cri rzki gk..coz kt ctu dowg an ley blaja bnyk skill r..

miSz TiQue said...

Fiq:x baek kta memalukan orang.huhu.xpela....biarlah dia
shiemah:btol2.ksian tu ksian.tapi diorg cm x berusha

Pencacai Alim said...

buta..haish

miSz TiQue said...

nak wat cne :P

Un Phat Lee said...

tak yah tolong macam tu.gua pun panas hati je tengok.ehe XD

Danial Ikhwan Jaafar said...

wah..orang yang kurang bernasib baik pon ada jugak macam ni?

miSz TiQue said...

phat lee:okay.len kli mri kita xyah tolong.ksian tu ksian kn.sptotnya lki yg tolong.haha

danial ikhwan:mstilah ada...klu imam or ustaz pon wat dosa.org lain?

MomTom said...

len kali jgn lupa utk tgkp gmbr org buta tu

miSz TiQue said...

lepas ni mmg tak lepas la org tua tu

Luffy said...

org tua skunk mmg gatai2..huhu

anisah said...

len kali tolong yg samer jantina jer...xder la sgt adegan2 tmbhan ni..

Luffy said...

ish3...naseb buta..kalo x,dah kene flying kick dah dengan awk kan...huhu...^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...